Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sok szépet hallani a Windows 7-ről. Gyorsabban indul, mint a Vista, elegánsabban néz ki, és segédprogramokkal is jobban fölszerszámozta a Microsoft. De aki nem akar az új Windowsra váltani, az a Vistát, sőt, még az XP-t is felruházhatja az új Windows legvonzóbb tulajdonságaival, és egy kis barkácsolással a Windows 7 (majdnem) teljes értékű vetélytársává teheti a régi Windowsokat. A következőkben végigmegyünk a legfontosabb újdonságokon, és bemutatjuk, hogy a Vista, illetve XP alatt mivel válthatjuk ki őket. Emellett összefoglaljuk azokat a legfontosabb új eszközöket is, amelyek kizárólag a Windows 7 telepítésével hozzáférhetők. (A Windows 7 szolgáltatásainak bemutatásakor egyelőre kénytelenek vagyunk az angol neveket használni, mivel a végleges magyar fordítás még nem volt elérhető cikkünk írásakor.)

Teljesítmény

A nem hivatalos sebességmérő tesztek azt mutatják, hogy a Windows 7 gyorsabb, mint a Vista, és a felhasználók szubjektív benyomása is az, hogy lendületesebb vele a munka. Néhány egyszerű igazítással azonban a Vistán is gyorsíthatunk, és sok tekintetben utolérhetjük vele a Windows 7-et.

Gyorsabb rendszerindítás

Ugyanazon a kétéves Acer Aspire laptopon, amelyen a Vista két perc alatt töltődik be, a Windows 7 mindössze 43 másodperc alatt indul el. Ez napi kétszeri rendszerindítással számolva majdnem 160 ajándékmásodperc, egy évben pedig több mint 15 óra – köszönet érte, Microsoft!

win7_1.jpg
A Startup Delayer parkolópályára állíthatja a rendszerindításkor betöltődő
programokat, így a Vista gyorsabban indul el


Számos technikával gyorsíthatunk a Vista és az XP rendszerindításán. Először is a RAM-ot bővítsük fel legalább két gigabájtra, ez a betöltést és a futási sebességet is javítja. Az ingyenes Startup Delayerrel késleltethetjük több olyan program indítását, amely normál esetben a bootoláskor töltődik be. Ha a nem igazán létfontosságú alkalmazások indítását 10–15, de legalább pár perccel elhalasztjuk, a Vista és az XP betöltési ideje lényegesen lerövidül.
Ha a gépünk többéves, leginkább úgy gyorsíthatjuk a rendszerindítást, ha töröljük a merevlemezt, és újratelepítjük a Windowst. Ez persze elég radikális és időigényes művelet – néhány óránk biztosan rámegy –, de összességében bőven megéri, mert „zsír új” állapotba állítja vissza PC-nket.

Rugalmasabb felügyeleti rendszer

A felhasználói fiókok felügyeleti szolgáltatása (UAC) a Vista egyik legellentmondásosabb funkciója. A Microsoft kétségkívül jót akart vele, de hát tudjuk, hogy a pokolhoz vezető út is jó szándékkal van kikövezve. Ha bekapcsolva hagyjuk, folyamatos akadékoskodásával lassítja a munkát, ha viszont kikapcsoljuk, védtelenné válunk a fenyegetésekkel szemben. A Windows 7 finomít ezen a merev struktúrán: négy biztonsági szint közül választhatunk, attól függően, milyen gyakran akarunk figyelmeztetéseket kapni a rendszertől.

win7_2.jpg
Az UAC Snooze ideiglenesen elnémítja a Vista
felügyeleti rendszerének üzeneteit


A Vista-felhasználók kikapcsolhatják az UAC saját felületét, és helyette használhatnak valamilyen külső szoftvert, például a Norton User Account Cotrolt, amely tanul a visszajelzéseinkből, és kevesebb akadályt jelent a munkában, mint az UAC. Egy másik alternatíva az UAC Snooze, amely az értesítési területre fészkeli be magát, és lehetővé teszi, hogy meghatározott ideig álomba szenderítsük az UAC-t (a szolgáltatás aktív marad, de az üzenetei kikapcsolódnak). Ez a lehetőség jól jöhet, ha például a rendszer beállításain akarunk barkácsolni, és nem akarjuk, hogy minden lépésünknél előugorjon egy figyelmeztető ablak.


Gyorsabb működés


Tény, hogy a Windows 7 gyorsabban töltődik be, mint a Vista, de valóban gyorsabban is fut? A teljesítménymérő tesztek szerint csak egy hajszálnyival. Ugyanakkor a szubjektív benyomás mégis az, hogy jóval fürgébb, és felhasználói szempontból ez a legfontosabb.

Egy kis finomhangolással a Vista futását is gördülékenyebbé tehetjük. Vista-gyomlálás című cikkünkben korábban már bemutattuk, melyek azok a szolgáltatások, amelyektől szívfájdalom nélkül megszabadulhatunk, gyorsabbá, áramvonalasabbá téve a rendszert. Ezután fogjunk munkába egy takarító szoftvert, például a CCleanert, amely eltávolítja a fölösleges ideiglenes fájlokat, majd segít kitakarítani a Rendszerleíró adatbázist, és a rendszer többi részét terhelő szemetet. Ha a CCleaner végzett a piszkos munkával, jöhetnek azok az igazítások, amelyeket a rendszerindítás felgyorsítására ajánlottunk: ezek a rendszer általános teljesítményét is javítják. Az igazítások után a Vista garantáltan frissebb, fürgébb, mozgékonyabb lesz.

win7_3.jpg
Az ingyenes CCleaner megszabadítja a rendszert a futást
lassító koloncoktól, és lendületesebbé teszi a Vistát


Kevesebb figyelmeztetés

A Windows 7 nemcsak a felhasználói fiókok felügyeleti szolgáltatását szelídíti meg, de azt is lehetővé teszi, hogy beállítsuk, melyek azok az alkalmazások, amelyektől elfogadunk az értesítési területen figyelmeztető, engedélykérő üzeneteket. Így gördülékenyebben dolgozhatunk, és kevesebb riadt segélykérő telefont fogunk kapni a számítástechnikában kevésbé jártas ismerőseinktől.

Ha nem félünk egy kis szerkesztőmunkától a Rendszerleíró adatbázisban, a Vistában is kikapcsolhatjuk a Vista értesítő buborékjait. Mielőtt azonban ebbe belevágnánk, a Rendszer-visszaállítás szolgáltatással (Start -> Kellékek -> Rendszereszközök -> Rendszer-visszaállítás) hozzunk létre visszaállítási pontot, hogy ha valami balul ütne ki, könnyedén orvosolhassuk a hibát. Ha ez megvan, jöhet a szerkesztés.
Kattintsunk a Start gombon, és írjuk be, hogy regedit, majd üssük le az [Enter]-t. Keressük meg, és válasszuk ki a HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced elemet. A jobb oldali ablakosztásban kattintsunk a jobb egérgombbal, és válasszuk ki az Új -> Duplaszó (32 bites) lehetőséget. A jobb egérgombbal kattintsunk az Új értéken, válasszuk ki a Módosítás parancsot, és az Érték sorba írjunk be 0-t. Ezután kattintsunk az OK gombon, és lépjünk ki a szerkesztőből.
A Windows XP-n a Microsoft Tweak UI segédprogramjával, a Tálca és Start menü részben kapcsolhatjuk ki a kis szövegbuborékokat.