Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ma vonul nyugdíjba a Windows 98

2009.08.30

Az 1998 nyarán megjelent Windows-verzió terméktámogatása az eredeti ütemterv szerint már 2004 elején lezárult volna. Az idén nyolcéves operációs rendszert azonban akkor még nagyon sokan használták, ezért a Microsoft úgy döntött, további két évig még ad ki frissítéseket a termékhez. 

A meghosszabbított támogatási határidő 2006 július 11-én ért véget: keddtől a szoftvercég már nem ad ki több biztonsági frissítést a Windows 98-hoz, illetve a szoftver Second Edition nevű változatához, valamint az arra épülő Windows Me verzióhoz. Mostantól a cég ügyfélszolgálatán sem lehet többé telefonos segítséget kérni az operációs rendszerrel kapcsolatos problémák esetén, bár a szoftverek weboldalai elérhetőek maradnak még legalább egy éven át.

Főként otthoni netezők használják még

Becslések szerint jelenleg világszerte hetvenmillióan használják a már elavultnak számító Windows-verziók valamelyikét, számukra a Microsoft azt javasolja, frissítsenek XP-re - bár az újabbik verzió jóval nagyobb hardverigénnyel bír elődjénél. Statisztikák szerint a Windows 98 napjainkban főként otthoni felhasználók, illetve kisvállalatok körében van még használatban, a nagyobb vállalatok zöme már áttért XP-re, a hazai leányvállalat harminc százalékosra saccolja a régi operációs rendszer arányát a hazai felhasználók körében.

A BBC beszámolója szerint az a tény, hogy a Windows 98-hoz már nem adnak ki több biztonsági javítást, védtelenné teszi az ilyen operációs rendszereket futtató, internetre kapcsolódó PC-ket a támadásokkal szemben. Ugyanakkor a vírusvédelmi termékeket fejlesztő finn F-Secure cég vezetője, Mikko Hypönnen úgy véli, ez nem jelent túlságosan nagy veszélyt, a mai károkozók többsége például nem is képes XP-nél régebbi Windowson futni. Ennek némileg ellentmond, hogy a szakember szerint nem tanácsos Windows 98-as PC-vel internetezni, a világháló böngészéséhez érdemes jelenleg is támogatott operációs rendszert használni.

Netes bűbanda támadja a régi Windowsokat

Egy Secure Science nevű biztonsági társaság tudomása szerint legalább egy kelet-európai internetes bűnözői csoport specializálta magát arra, hogy kifejezetten az  XP-nél jóval fejlettlenebb Windows 98-rendszereket támadó károkozókat készít. Akik ugyanis ilyen elavult PC-vel böngészik a netet, feltehetően nem túl hozzáértő felhasználók, s tipikusan idősebbek, így jelentősebb vagyonnal is rendelkeznek - amelyet a csalók különböző módon kicsalhatnak tőlük.

 

 

 

Szerinted hasznos volt ez a Cikk?

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.